Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο πρώτος τραγουδιστής που τραγούδησε τραγούδι μου…με βοήθησε πάρα πολύ και τον ευχαριστώ!»

Εφοδιασμένος με γνώση και ταλέντο και «χωρίς πλάτες» ο Κώστας Τριανταφυλλίδης μας συστήθηκε δισκογραφικά το 2009. Με επιμονή και υπομονή, μεράκι και αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι κατάφερε να κάνει αξιόλογες και αξιοζήλευτες συνεργασίες αποδεικνύωντας πως, τελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Αστρικός χάρτης» και η μουσική συνάντηση στο studio με τον Γιώργο Νταλάρα στάθηκε η αφορμή για τη συνέντευξη αυτή. Γνωρίστε τον!

Ποιο είναι εκείνο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μουσική και το τραγούδι;

Πρώτα το οικογενειακό περιβάλλον, οι γονείς μου, η θεία μου,η νονά, ο παππούς. Όλοι αγαπούσαν και ακούγανε καθημερινά μουσική και τραγούδια. Αργότερα οι φίλοι μου και οι δάσκαλοι στο σχολείο και στα ωδεία και, σίγουρα, η ανάγκη μου να εκφράζομαι και να εκφράζω συναισθήματα. Η σχέση αυτή εξελίχθηκε μέσα απο το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και κατέληξε σε σπουδές Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής.

Το γεγονός ότι προέρχεστε από οικογένεια πολιτικών προσφύγων πώς επέδρασε στην ψυχοσύνθεσή σας;

Καθοριστικά θα έλεγα! Και συνεχίζει να με επηρεάζει και να επιδρά όσο μεγαλώνω όλο και περισσότερο, αρνητικά κάποιες φορές, θετικά κάποιες άλλες. Συγκρούστηκα και συγκρούομαι με τον εαυτό μου πολλές φορές και θα συνεχίσω να το κάνω μάλλον… Οι αξίες που με έμαθαν δεν είχαν την ίδια ιεραρχία σε σχέση με αυτό που έβλεπα γύρω μου, όχι πως κάποιος έφταιγε ή ήταν λάθος, ήταν διαφορετικά, δυσκολεύτηκα αρκετά, ειδικά στην αρχή. Όσο περνούσε ο καιρός όμως προσαρμοζόμουνα… και συνεχίζω! Οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα! Βρέθηκαν στα βάθη της Ασίας, άλλοι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ξαναχτίσανε τη ζωή τους, κάνανε οικογένειες, σπουδάσανε σχεδόν όλα τα παιδιά τους και το μόνο πράγμα που τους ένοιαζε ήταν η επιστροφή στον τόπο τους! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αγαπήσω πολύ την Ελλάδα, να αγωνίζομαι και να προσπαθώ συνεχώς.

Πρώτη επίσημη δισκογραφική σας δουλειά κυκλοφόρησε το 2009. Πόσο δύσκολο ήταν το πριν και πόσο διαφορετικό το μετά;

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει ο σοφός λαός! Δεν γνώριζα πρόσωπα της δισκογραφίας, δεν είχα πρόσβαση σε εταιρίες και ήμουν συγκρατημένος στο να ενοχλήσω κάποιον δημιουργό που θαύμαζα και θα ήθελα να πω τραγούδια του. Είχα όμως φίλους μουσικούς που με βοήθησαν και σιγά σιγά άρχισα να γράφω και να μαθαίνω παράλληλα το κομμάτι της παραγωγής. Έτσι λοιπόν κατάφερα και έφτιαξα το πρώτο μου album με 4 τραγούδια βέβαια. Μετά είναι αρκετά διαφορετικά… πιο εύκολα ως προς το κομμάτι της παραγωγής. Η γνώση σε οτιδήποτε είναι μεγάλη δύναμη!

Έχετε κάνει αξιοζήλευτες συνεργασίες με σπουδαίους μουσικοσύνθετες και τραγουδιστές. Ποια ή ποιες έχουν χαραχτεί στη μνήμη σας;

Όλες τις κρατάω στην μνήμη μου και στην καρδιά μου! Όλοι μου πρόσφεραν γνώση και εμπειρία και στάθηκα πολύ τυχερό. Με τους περισσότερους γίναμε και φίλοι κι αυτό είναι ακόμα πιο σπουδαίο. Οι πιο μεγάλες μου στιγμές όμως είναι η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Γιώργο Νταλάρα! Θα μπορούσα να μιλάω ώρες αλλά νομίζω πως το έργο τους, η προσφορά τους και η αγάπη του κόσμου τα λένε όλα! Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει και το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε» στο άλμπουμ«Αστρικός Χάρτης» αλλά ειναι και ένας άνθρωπος που εμπιστεύομαι και συμβουλεύομαι για τα επαγγελματικά μου. Με τον Δημήτρη υπήρξαμε και καλοί φίλοι. Είχαμε μια καθημερινότητα & συζητήσεις ουσίας. Το «Ζεΐμπέκικο για δύο» είναι αφιερωμενο σε εκείνον.

Στην τελευταία δισκογραφική σας δουλειά συμμετείχε και ο καταξιωμένος Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του δίσκου. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη μουσική συνάντηση.

Καθοριστική και ανεκτίμητη! Αν σκεφτείς πως είναι ο πρώτος τραγουδιστής που τραγούδησε τραγούδι μου…με βοήθησε πάρα πολύ και τον ευχαριστώ! Βρισκόμασταν στο studio όπου ηχογραφούσαμε, εγώ τον ”Αστρικό χάρτη”, ο Νταλάρας πέντε δίσκους παράλληλα… Μας γνώρισε ο καλός μου φίλος, ο Ηλίας Λάκκας. Μοιραστήκαμε πολλές ώρες συζητώντας και κατάλαβα καλά πως τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Τι νέο σχεδιάζετε δισκογραφικά;

Η ενέργεια μου αυτήν τη στιγμή είναι πάνω στον Αστρικό χάρτη. Επειδή, όμως, δεν επαναπαύομαι, παράλληλα δουλεύω έναν θεματικό δίσκο και έναν με λαϊκά τραγούδια. Είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο οπότε όταν έχω περισσότερα νέα θα σας τα ανακοινώσω.

Η τηλεόραση είναι ένα ισχυρό μέσο προβολής για κάθε νέο που θέλει ν’ αναδειχθεί στο τραγούδι, ιδιαίτερα μέσα από τα talent shows. Θεωρείτε πως πρόκειται για ουσιαστικές ευκαιρίες;

Ουσιαστικές σε καμία περίπτωση… αναγκαίες για προβολή ίσως. Ο δρόμος είναι τεράστιος και σίγουρα δεν τον καλύπτει ένα talent snow. Χρειάζεται δουλειά, μελέτη, επιμονή κι υπομονή. Το κομμάτι της προβολής όμως είναι καθοριστικό για έναν τραγουδιστή, και είναι αρκετά δύσκολο να μπει κάποιος σε αυτόν τον μηχανισμό. Από μόνο του δεν έχει αποτέλεσμα ουσιαστικό πιστεύω. Από την άλλη όλοι προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας… ο καθένας διαλέγει τον δρόμο και τον τρόπο που πιστεύει.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το κριτήριο για την ωρίμανση ενός καλλιτέχνη;

Το περιβάλλον που ζει, η καλλιέργεια, η μόρφωση που έχει. Οι άνθρωποι που γνωρίζει και συναναστρέφεται, τα βιώματα οι εμπειρίες που κουβαλάει και οι μνήμες του… όμορφες ή άσχημες.

Η κρίση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική δισκογραφία πιστεύετε ότι οδηγεί και σε λιγότερο ποιοτικές δουλειές;

Η κρίση οδηγεί σε λιγότερο ποιοτική ζωή … η δισκογραφία δεν εξαιρείται. Υπάρχουν τρόποι να γίνονται ποιοτικές και προσεγμένες δουλειές. Με μεράκι και αγάπη γίνονται όμορφα πράγματα πάντοτε!

Ας κλείσουμε μ’ ένα γενικότερο αισιόδοξο μήνυμα δικό σας!

Εύχομαι από καρδιάς να έχουμε πρώτα απ’ όλα καλή υγεία προσέχοντας τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον!

ΠΗΓΗ: www.mikrofwno.gr