ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σε ηλικία εννέα ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι. από τον Γιώργο Πετρακόπουλο Έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία, σε ηλικία 16 χρονών συνεργάστηκε με τον συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Νίκο Καρανικόλα, παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα καθώς και στη σύγχρονη μουσική στο Conservatorium του Σίδνεϋ Αυστραλίας.

Απέκτησε πτυχία στην Αρμονία και στην Αντίστοιξη Η αγάπη που έτρεφε όμως για την ελληνική λαϊκή μουσική είχε σαν αποτέλεσμα τις γνώσεις που απέκτησε από τις σπουδές του να τις εκμεταλλευτεί και να τις εφαρμόσει στο μπουζούκι, δένοντας έτσι τα μουσικά χαρίσματα της κλασικής, της σύγχρονης και της λαϊκής μουσικής.

Κατα τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως: Γ. Κατσαρό με τον οποίο είχε μακρόχρονη συνεργασία, Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Χατζηνάσιο, Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανό, Ν. Λαβράνο, Θ. Πολυκανδριώτη, και επίσης με τους ρεμπέτες Μ. Γενίτσαρη και Ν. Καρανικόλα. Συνεργάστηκε ακόμη με πολλούς Έλληνες τραγουδιστές όπως τον Τ. Βοσκόπουλο, Γ. Πάριο, Μαρινέλλα τον Μ. Μητσιά, Μ. Λιδάκη, την Π. Παπαδοπούλου, τον Μ. Δημητριάδη, την Κ. Κούκα και άλλους.

Σταθμός στην καλλιτεχνική του διαδρομή αποτέλεσε η δεκαπενταετής συνεργασία του με την αείμνηστη Βίκυ Μοσχολιού.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ υπο τη διεύθυνση του μαέστρου Γ. Κατσαρού στο Ηρώδειο , όπως επίσης στο μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο Βadminton θέατρο Βέμπο κ.α.

Ως μουσικός εκτελεστής έχει πλούσια συμβολή στην ελληνική δισκογραφία Διδάσκει απο το 1990 στα ωδεία: Δήμου Καλλιθέας, Πυθαγόρειο ωδείο, ‘Φίλιππος Νάκας’, ‘Νίκος Σκαλκώτας’, ‘Πρωτοπορία’, ‘Γ. Φακανάς’, Δήμου Πεύκης και στη Φιλαρμονική Χαλκίδας.

Απο το 2001 και για τρία χρόνια διετέλεσε καθηγητής στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Η ασχολία του με τη μουσική διδασκαλία, τον οδήγησε στη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου ‘Λαϊκοί Μουσικοί Ορίζοντες’- εκδόσεις ‘Ζοζέφ’. Η μέθοδος αυτή και η συγγραφή της αφιερώθηκε στην ιδέα πως η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα .

Στον εκδοτικό οίκο ‘Φίλιππος Νάκας’ κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία για μπουζούκι, τζουρά και μπαγλαμά των οποίων η συγγραφή και επιμέλεια έχει γίνει απο τον Μανώλη Μιχαλάκη:

Λαϊκοί συνδυασμοί και ταξίμια - Πως θα μάθω μπουζούκι - Μάνος Χατζιδάκης - Οι συγχορδίες στο μπουζουκι - Μίμης Πλέσσας - Οι μεγάλοι του μπουζουκιού - Άκης Πάνου - 20 Ρεμπέτικα τραγούδια - Γιώργος Ζαμπέτας - 20 Ρεμπέτικα τραγούδια 2 - Μάνος Λοΐζος - Μανώλης Χιώτης - Θανάσης Πολυκανδριώτης - Μίκης Θεοδωράκης - Χρήστος Νικολόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΝΙΚΟΣ ΓΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΑ ΦΑΦΑΛΙΟΥ »