ΝΙΚΟΣ ΓΥΡΑΣ

Ο Νίκος Γύρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας. Παράλληλα με σπουδές σε ανώτερα θεωρητικά, θεωρητικά λαϊκής μουσικής και φωνητικά, σπούδασε στο Τμήμα λαϊκής & παραδοσιακής μουσικής του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Ειδικεύτηκε στο ούτι και μελέτησε ως δευτερεύοντα όργανα το κανονάκι, το βιολί και το νέυ. Μαθήτευσε κοντά σε δασκάλους όπως ο Αντώνης Απέργης, ο Μάρκος Σκούλιος, ο Κυριάκος Ταπάκης κ.ά.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, ημερίδες και συναυλίες εθνομουσικολογικού περιεχομένου καθώς και στη δισκογραφία. Στα ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η αστική, παραδοσιακή Ελληνική, Τούρκικη, Ινδική, Βυζαντινή και Τζάζ μουσική, η εθνομουσικολογία, η κοινωνική ανθρωπολογία της μουσικής ,η μουσική πληροφορική, η μουσική παιδαγωγική, η μουσική παραγωγή, οι τεχνικές ηχοληψίας κι ηχογράφησης.

Την εποχή αυτή παρουσιάζει τη δουλειά του μέσα από μια σειρά βινυλίων, με συμμετοχές πολλών καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα εμφανίζεται στη δισκογραφία σαν οργανοπαίκτης, τραγουδιστής, ενορχηστρωτής και συνθέτης. Εμφανίζεται στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τραγουδώντας και παίζοντας κλασική, λαϊκή, άταστη και ηλεκτρική κιθάρα, ούτι, λαούτο, πολίτικο λαούτο, σάζι, cumbus, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, μαντολίνο, μπάντζο και κοντραμπάσο.

Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Γ. Ανδρεάτος, ο Αλ. Αρκαδόπουλος, η Β. Καρακώστα, ο Β.Καρράς, ο Β. Κορακάκης, ο Στ. Κραουνάκης, ο Χρ. Κωνσταντίνου, ο Π. Λάλεζας, ο Σ. Μάλαμας, ο Μ. Μιχαλάκης, ο Μ. Πάππος, ο Θ. Πολυκανδριώτης, ο Απ. Ρίζος, ο Γ. Χαρούλης κ.ά.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο: "Φτερό στον άνεμο" 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ »